Bananen zijn ontzettend gezond. Ze bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen en bieden voordelen voor de spijsvertering, de gezondheid van het hart en gewichtsverlies. Behalve dat ze erg voedzaam zijn, zijn ze ook een zeer handig tussendoortje. Een gemiddelde banaan bezit ongeveer 105 kilocalorieën en bijna geen vet wat het perfect maakt voor een gezonde snack na het sporten. In bananen zitten veel vezels en resistent zetmeel wat de goede darmbacteriën kunnen voeden en jou kan beschermen tegen darmkanker. Bananen zijn ook goed voor het afvallen.
Het eten van meer vezels uit groenten en fruit zoals bananen is in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht en gewichtsverlies. Bovendien zitten onrijpe bananen boordevol resistent zetmeel, waardoor ze vaak erg vullend zijn en je eetlust kunnen verminderen. Bananen zijn rijk aan pectine, een soort vezel die het vruchtvlees zijn sponsachtige structurele vorm geeft. Zowel pectine als resistent zetmeel kunnen de bloedsuikerspiegel na de maaltijd matigen en de eetlust verminderen door de maaglediging te vertragen. Bovendien scoren bananen ook laag tot gemiddeld op de glycemische index (GI), wat een maat is van 0 tot 100 van hoe snel voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt. De GI-waarde van onrijpe bananen is ongeveer 30, terwijl rijpe bananen ongeveer 60 zijn. De gemiddelde waarde van alle bananen is 51.
Dit betekent dat bananen bij gezonde personen geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel mogen veroorzaken. Dit is echter mogelijk niet van toepassing op mensen met diabetes type 2, die waarschijnlijk moeten vermijden veel goed gerijpte bananen te eten – en hun bloedsuikerspiegel zorgvuldig moeten controleren als ze dat wel doen. Groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van antioxidanten in de voeding, en bananen zijn daarop geen uitzondering. Ze bevatten verschillende soorten krachtige antioxidanten, waaronder dopamine en Catechines. Deze antioxidanten zijn gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen, zoals een verminderd risico op hartaandoeningen en degeneratieve ziekten. Het is echter een veelvoorkomend misverstand dat de dopamine uit bananen in je hersenen een goed gevoel geeft. In werkelijkheid passeert dopamine uit bananen de bloed-hersenbarrière niet. Het werkt gewoon als een sterke antioxidant in plaats van hormonen of stemming te veranderen.